În primăvara anului 2024, pregătirea online a arbitrilor s-a desfășurat prin intermediul a 2 cursuri centralizate și 7 descentralizate.
A fost elaborată o abordare de pregătire cu totul nouă. Președinții de colegii au a fost angrenați în această activitate prin pregătirea unui curs comun pentru fiecare două colegii de arbitrii.
Metodă puțin intimidantă pentru Președinți, dar care a dovedit a fi eficientă: ideea de a învăța în mod interactiv unii de la alții, a avut succes.
Cursurile de specialitate cronometror (în format fizic) respectiv GPS (pe Zoom) au completat pregătirea pentru acest an.
Vârful pregătirii arbitrilor l-a constituit seminarul fizic de la Sibiu.
CCA a organizat în weekend-ul trecut, pe parcursul a două zile cursuri de specializare ce acoperă toate funcțiile și posturile de conducere: Directori de concurs, Comisari Sportivi, Secretariat, Centru Calcul, membrii Caravanei de Securitate. Au participat arbitri din 11 colegii județene și regionale.
Cursurile încheie programul de pregătire al arbitrilor și oficialilor pentru sezonul 2024, program susținut în mare parte din fonduri obținute de la Agenția Națională pentru Sport.
Sesiunea de sâmbătă a fost deschisă de vicepreședintele FRAS și președintele CCA d-l Ioan Badiu, sesiune bazată pe diverse teme legate de activitatea conducerii cursei:
- Modificările în regulamente 2024: prezentate de Rareș Florescu și Sorin Iacob;
- Secretariat, centru de calcul și secretar CCS: atribuțiile fiecărui compartiment în 2024, aplicații noi sau modificate – prezentare Savin Stanciu Andrei și Rareș Florescu;
- Directori și Comisari Sportivi: Dezbatere pe temele care au generat cele mai importante provocări pentru conducerea cursei în ultimii ani: moderatori Tiberiu Lupșa și Rareș Florescu;
- Studii de caz: dezbatere interactivă pe baza în cadrul căreia au fost analizate 28 de situații de care se pot lovi în mod frecvent directorii și comisarii sportivi, dezbatere moderată de membrii CCA: Rareș Florescu, Radu Bud și Florin Calangea.
Au participat 45 de arbitri și organizatori.
În sesiunea de duminică au fost abordate probleme de Securitate:
- Pe marginea unui rezumat al seminarului de securitate FIA 2024 s-au analizat principalele probleme de securitate și s-au discutat măsurile care trebuie luate pentru creșterea securității competițiilor automobilistice. La discuție au participat: vicepreședintele FRAS și președintele CCA d-l Ioan Badiu, vicepreședintele FRAS și președintele Comisiei de Securitate - d-l Cătălin Nicolaescu, președintele Comisiei de Raliuri d-l Bela Stoica și Directorul Sportiv al FRAS, d-l Edwin Keleti.
- D-l Florin Matei, Președintele Comisiei Medicale FRAS, a prezentat un rezumat al cursului FIA din Austria la care a participat în luna martie
Au participat 55 de oficiali FRAS, arbitri și organizatori.
Mulțumiri tuturor celor prezenți